Uitleg over Web3, Wallets en Dapps
- @CarolusIII
- 26 apr 2020
- 4 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 27 apr 2020
Hier is een korte uitleg over de evolutie van het allereerste Read-Only internet, (Web1) via het communicatieve internet van social media platforms (Web2) tot het super-veilige, private internet, geïntegreerd met blockchain technologie (Web3)

Het internet dat we vandaag de dag kennen heeft dringend onderhoud nodig.
We zijn de controle kwijt over onze gegevens.
Dertig jaar na de massale invoering van het internet is de gegevensopslag nog steeds gebaseerd op het concept van stand-alone computers, waarbij data centraal worden opgeslagen en beheerd op een server.
Dit roept vragen op over het vertrouwen. Kan ik mensen en instellingen vertrouwen die mijn gegevens opslaan en beheren tegen elke vorm van corruptie - intern of extern, met opzet, hackers of per ongeluk, of via datalekken?

Het huidige internet - met zijn client-server gebaseerde data-infrastructuur en gecentraliseerd databeheer - kent veel veiligheidsrisico´s, zoals we ervaren door de telkens terugkerende data-inbreuken op online dienstverleners.
Eerst hadden we de computer, daarna werd het internet (Web1) uitgevonden, die deze stand-alone computers met elkaar verbond via een transmissieprotocol (TCP/IP) dat de overdracht van gegevens sneller maakte.
Tien jaar later werd het internet volwassener en programmeerbaar. We zagen de opkomst van het zogenaamde Web2, dat ons social media zoals Facebook en e-commerce platforms zoals Amazon bracht.
Het Web2 zorgde voor een revolutie in de sociale interacties.
Goederen en diensten werden dichter bij elkaar gebracht en we konden profiteren van P2P-interacties op wereldschaal, maar altijd nog met een tussenpersoon, die ook alle regels van de transacties dicteerde en controle bezat over alle gegevens van gebruikers.
Pas langzaam werden consumenten zich bewust van de veiligheidsrisico´s en privacy issues die deze centrale architectuur met zich meebracht.

In deze context lijkt de blockchain technologie een drijvende kracht te zijn voor de volgende generatie internet, wat sommigen het Web3 noemen.
Blockchain verandert de manier waarop gegevens worden opgeslagen en beheerd.
In plaats van op 1 centrale database worden gegevens nu decentraal opgslagen verdeeld over meerdere computers die elkaar controleren.
De blockchain is feitelijk ook een database, maar dan gedecentraliseerd. Het stelt ons in staat om bestanden op een kopieerbeveiligde manier te verzenden, waardoor echte P2P-transacties zonder tussenpersonen mogelijk zijn.
Dit begon allemaal met de opkomst van Bitcoin, nu alweer zo´n 10 jaar geleden.

Het Web3 introduceert een governance-laag die bovenop het huidige internet loopt, waardoor twee mensen die elkaar niet kennen of vertrouwen, via het web afspraken kunnen maken, waardes en bezittingen kunnen vastleggen en onderlinge transacties kunnen afrekenen.
Front-end / Back-end
Bij het gebruik van een app is er meestal sprake van een front-end, zoals bijv. de Facebook applicatie die je via de Apple Store of de Google Playstore kunt downloaden op je PC of telefoon. Jouw facebook programma maakt via het internet verbinding met de centrale back-end servers van Facebook, waardoor je van persoon tot persoon kunt communiceren, met Facebook als centrale spil in het spel. Hetzelfde speelt bij Apple, Google, Amazon en banken apps. In een Web3 omgeving is er eveneens sprake van een front end programma, op je PC of mobiele telefoon, dat we Dapp noemen, digitale app.
Echter een Dapp maakt geen verbinding met een centrale server om gegevens uit te wisselen, maar communiceert met programma codes die decentraal zijn opgeslagen op een blockchain. Dit noemt men ook wel smart contracts, programmacodes, opgeslagen in een blockchain.
Meestal worden Dapps geïntegreerd in of toegevoegd aan applicaties die al verbonden zijn met een blockchain, zoals decentrale wallets.
Deze decentrale wallets zoals o.a. de Trust Walllet, of IMToken wallet zijn vele malen veiliger dan centrale Wallets, zoals bijv. de Coinbase Wallet. Bij decentrale wallets beheers je zelf de private keys waarmee enkel jijzelf toegang hebt tot de coins in je wallet, of feitelijk tot de aan jou toebehorende coins op de blockchain.
Centrale wallets hebben weer het voordeel dat je vaak direct coins kunt wisselen op een exchange, of via € stortingen coins kunt aankopen, maar niet zonder jezelf eerst met naam en toenaam te registreren.
De laatste trend is dat nu ook decentrale wallets je de optie bieden om coins te wisselen via een decentrale exchange (DEX), waardoor je het privacy voordeel weer terug krijgt.
Zo kun je zowel de IMToken wallet alsook de Trustwallet koppelen aan Dapps. Beide wallets hebben een browser ingebouwd, waarmee een Dapp kan worden gedownload en worden ingebouwd in jouw veilige wallet. De Dapp heeft dan ook toegang tot jouw wallet en kan zo betalingen voor je ontvangen in het geval van bijv. commissies. De Dapp kan je daar ook meldingen of Alerts over geven en kan ook aankopen voor je doen.
Met beide wallets kun je ook snel van de ene coin omwisselen in een andere, vaak zelfs P2P via een OTC (Over the Counter exchange)
Dit is de toekomst.
Zowel Cloud 2.0 als Super.One maken gebruik van Dapps. Deze Dapps zijn enkel toegankelijk vanuit de wallets waarop ze gekoppeld zijn.

Meer weten?
Deze post is bewust simpel gehouden zodat lezers snel en zonder al te veel technische kennis datgene te weten komen wat ze nodig hebben om het gebruik van Dapps te begrijpen. Wie dieper in de materie wil duiken heeft aan Google een goede vriend. Onderstaande link biedt mogelijk ook een goede start:
https://coinerblog.com/what-are-decentralized-applications-dapps-3b63b4d587fe/ Meer informatie over Cloud 2.0 vind je hier. Extra uitleg over Super.One vind je hier.
Comments