top of page

Hoe Crypto Bankieren op zijn kop zet



In 2008 keek de wereld met afgrijzen toe hoe de absolute hebzucht van het wereldwijde banksysteem een financiële crisis van onvoorstelbare omvang veroorzaakte.

Miljoenen gezinnen verloren hun huis. Bovendien gingen veel van de grootste financiële instellingen in de wereld failliet, een gebeurtenis die velen eerder als onmogelijk hadden gehouden.


De banksector en de aandelenmarkt overleefden dit fiasco pas nadat de overheden honderden miljarden euro's hadden geïnvesteerd om de grote banken en investeringshuizen overeind te houden. Het eindresultaat was de ergste economische recessie sinds de Grote Depressie van de jaren dertig.

Volgens de verhalen was het deze massale implosie door de banksector die Satoshi Nakamoto deed dromen van een betere manier voor normale, hard werkende mensen om niet te hoeven deelnemen aan zo'n achterhaald systeem. En terwijl crypto nog in de kinderschoenen staat, is het duidelijk dat we op weg zijn naar een mogelijke verandering van massale proporties.

Al meer dan 400 jaar is het wereldwijde banksysteem, zoals we dat kennen, weinig veranderd. En de minuscule aanpassingen die we gezien hebben, waren strikt in het belang van de banken en hun investeerders. Ik denk dus niet dat het iemand zal verbazen dat de banksector geen grote fan is van Bitcoin en de daaruit voortvloeiende crypto producten. Ze bezitten een virtueel monopolie, goedgekeurd door de regeringen van de wereld, sinds de 15e eeuw. Het moge ondertussen duidelijk zijn dat ze hun "geldkoe” niet zomaar zullen opgeven zonder een felle strijd.

Natuurlijk, in het begin kon het ze niet schelen.Dit Satoshi Nakamoto idee van elektronisch geld dat banken zou kunnen vervangen was slechts een rage, een gimmick... tot 10 jaar later, toen deze rage alleen al in Bitcoin meer dan 80 miljard dollar waard was. Met dit soort getallen, worden zelfs luie bankiers wakker.

Als je alle andere cryptocurrency's optelt (en er worden er bijna elke dag meer geïntroduceerd) vertegenwoordigt deze ontwikkeling bijna 400 miljard dollar aan wereldwijde investeringen. Waarom investeren zoveel mensen dan zoveel geld in een nieuwe, onbewezen financiële technologie? Een duidelijke reden is dat Cryptocurrency en blockchain Disruptive Technologies (DT) zijn. Voor wie deze term onbekend is,

DT zijn nieuwe ontwikkelingen die zo revolutionair zijn, dat ze de manier waarop de wereld werkt veranderen.

De laatste grote DT was het internet in de jaren negentig. En het is gemakkelijk om te zien wat voor een diepgaande impact die verandering heeft gehad op het bedrijfsleven, de vrije tijd en de maatschappij in het algemeen. Het heeft de hele wereld veranderd.

DT's creëren enorme kansen voor het bedrijfsleven en de welvaart. Velen van ons waren te jong om te begrijpen hoe belangrijk het internet zou worden. We hebben de kans gemist om deel uit te maken van iets dat zoveel nieuwe industrieën, bedrijven en banen heeft gegenereerd. Om nog maar te zwijgen van de financiële zekerheid en welvaart voor ondernemers die de kans op tijd zagen.

Cryptocurrency vertegenwoordigt niets minder dan een kans om deel te nemen aan een nieuwe technologie die de manier waarop de wereld zaken doet gaat veranderen. Er wordt nog steeds heftig gediscussieerd over de vraag of cryptocurrency wel of niet de grootste potentiële herverdeling van rijkdom is die de wereld ooit heeft gezien. En hoewel we niet weten wat de toekomst in petto heeft, is het duidelijk dat veel mensen dit zien als een kans die ze niet kunnen laten liggen.

In het begin van 2019 waren er 32 miljoen cryptocurrency wallets (accounts) in de wereld. Zelfs als we er rekening mee houden dat de meeste mensen verschillende accounts hebben (zoals rekeningen bij verschillende banken), heb je het nog steeds over een heleboel geldstromen. Mensen die een betere manier zien om met hun geld om te gaan. Mensen die geloven dat het nemen van volledige controle over hun eigen vermogen veel zinniger is dan banken hun geld alleen te laten gebruiken voor het welzijn van de banken.


Zijn we er dan al?

Nee, nog niet. Er zijn geen aanwijzingen dat de banken binnenkort zullen instorten. In feite kiezen veel bank- en beleggingsmaatschappijen ervoor om te investeren in Bitcoin en crypto, in het besef dat als ze de ontwikkelingen niet kunnen tegenhouden, ze er beter geld mee kunnen verdienen. Het kost tijd om zo'n enorme verandering in het bewustzijn van de consument te verwerken.

Maar er is al wel een verandering gaande - we zien er bijna dagelijks tekenen van.

Banken over de hele wereld laten hun schandalige tarieven vallen om elektronisch geld over te maken naar elke rekening, in elke bank, in hun land. Dit soort veranderingen zal hopelijk leiden tot een meer harmonieuze verdeling van macht en rijkdom tussen banken en klanten. Crypto zal misschien nooit volledig in de plaats komen van de banken, maar kan hen wel helpen om de broodnodige innovatie te stimuleren en zich te richten op de behoeften en wensen van de velen, in plaats van op de winst van enkelen.

De toekomst is in zicht, en net zoals bedrijven als Google en Amazon onze manier van leven herdefiniëren na de creatie van het internet, zullen er nieuwe bedrijven ontstaan die de weg zullen vrijmaken voor onze financiële toekomst.

De technologie blijft veranderen en groeien met een ongelooflijke snelheid. Bedrijven zoals Cloud of Ormeus, bevinden zich op het snijvlak van de technologie die de oude stijl van de Bitcoin-blockchain op een positieve manier achterhaald zal doen lijken. Technologie die soepele en probleemloze cryptotransacties naar elke winkel en elk winkelcentrum zal brengen. Technologie die de manier waarop we met ons geld omgaan gaat veranderen.

En na 400 jaar "traditioneel" bankieren en de daaruit voortvloeiende hebzucht en overmoed is dat een hele goede zaak.




Comments


bottom of page