top of page

Wat is DeFi


Blockchain-technologie zit achter een heleboel innovaties die traditionele conventionele industrieën hebben ontwricht met nieuwe digitale diensten. Een van deze ontwrichte sectoren is de financiële dienstensector.

Traditioneel bewaren mensen hun geld op hun bankrekening, waardoor ze via hun spaarrekening een minuscuul percentage aan rente kunnen krijgen. Veel van de financiële diensten worden gedicteerd door banken; als je een lening nodig hebt, bepaalt de bank hoeveel je kunt lenen en ook de rentevoet.


Banken kunnen worden gezien als historische financiële diensten gebaseerd op gecentraliseerde financiering (CeFi)

In het begin gebruikte de cryptocurrency wereld vrijwel dezelfde structuur. Maar in plaats van activa te deponeren op een bank, lieten mensen hun activa opslaan in een speciale persoonlijke wallet of account, op een exchange of beurs zoals bijv. Coinbase.

Door dit te doen, konden gebruikers handelen (traden) met verschillende activa en ook geld (coins) sturen naar weer andere beurzen of de wallets van andere gebruikers.


Het opslaan van activa op een gecentraliseerde beurs of exchange betekent echter ook dat je niet echt eigenaar bent van je activa, aangezien alleen de beurs zelf de toegangs sleutels controleert die controle geven over je activa.

De beurs controleert ook welke coins of tokens je kunt verhandelen en hoeveel kosten je daarvoor moet betalen.


Dus, voor definitiedoeleinden: traditionele financiële diensten met banken of zelfs centrale crypto beurzen worden aangeduid als Gecentraliseerde Financiën of CeFi.



Introductie van Decentrale Financiën

DeFi staat voor gedecentraliseerde financiële organisaties en services. Velen noemen DeFi als de grootste financiële transitie in de moderne geschiedenis en is ook het snelst groeiende onderdeel in de crypto wereld. Men spreekt van “The Great Unbanking”, of hoe DeFi de job gaat afmaken die Bitcoin is begonnen.


Met Decentralized Finance, DeFi, is er geen centrale beurs meer bij betrokken. In plaats daarvan interageren de gebruikers met een geautomatiseerd computerprogramma dat bekend staat als een smart contract op de blockchain dat een peer-to-peer markt creëert, waardoor mensen de noodzaak van bankrekeningen kunnen omzeilen en allerhande financiële diensten onder elkaar (peer to peer) kunnen verrichten, zoals cryptocurrencies te verhandelen, geld te lenen of uit te lenen, en rente te verdienen via verschillende opbrengstmogelijkheden. Met andere woorden, je wordt zo'n beetje je "eigen" bank.


DeFi is gebaseerd op Smart Contracts die werken als vooraf gedefinieerde en geautomatiseerde programma's op de blockchain.

Een contract is een papieren overeenkomst tussen twee of meer partijen die afdwingbaar is door de wet; een smart contract is een overeenkomst tussen twee of meer partijen die leeft op een blockchain en enkel afgedwongen wordt door onveranderbare code.


Een van de grote voordelen van DeFi in vergelijking met CeFi is dat de gebruiker de volledige controle heeft over zijn activa en de sleutels voor de privé portefeuille die wordt gebruikt om toegang te krijgen tot het platform.




Elke gebruiker die toegang wil tot Decentralized Finance zal verbinding moeten maken met een DeFi platform via een Decentralized Application (DApp) dat is een app gebouwd op de blockchain.


Worden mensen in de toekomst hun eigen bank?

Decentrale Financiering is zeker een van de meest opwindende innovaties die blockchain technologie mogelijk heeft gemaakt. De DeFi-markt is de afgelopen 12 maanden zeer snel gegroeid. In oktober 2020 was er meer dan 10 miljard dollar gestort in verschillende gedecentraliseerde financieringsprotocollen, wat neerkomt op een meer dan vertienvoudigde groei in 2020.

Vanaf januari 2021 werd ongeveer 20 miljard dollar toegevoegd aan DeFi, en slechts een maand later, in februari 2021, is het ruim voorbij de 40 miljard dollar.


Concluderend, DeFi maakt een exponentiële groei door, en dit is nog maar het begin. De financiële disruptie van DeFi luidt een nieuw tijdperk in voor de financiële dienstensector.

 
 
 

Comentarios


bottom of page